Lucien Renette (2003) is begonnen met viool spelen toen hij acht jaar was. De eerste vioollessen nam hij op de muziekschool in zijn toenmalige woonplaats Gemert. Vier jaar later werd hij aangenomen aan de Young Musicians Academy op het conservatorium van Tilburg, en sinds 2020 begon hij met studeren aan het Conservatorium van Amsterdam bij Tjeerd Top.

 

Lucien geeft sinds zijn 12e vele concerten door Nederland als kamermusicus en als solist. In 2020 richtte hij met drie vrienden het Otilka Quartet op, wat sindsdien een vast ensemble is geworden dat regelmatig te zien is op verschillende podia. Zij waren ook te zien op verschillende radio en televisie uitzendingen, waar ze onder andere muziek van Ravel, Tchaikovsky en een wereldpremière van Hans Henkemans speelden.

 

Van 2018 tot 2020 was hij ook actief als eerste violist en aanvoerder in Jeugd Orkest Nederland, en in 2022 werd hij concertmeester van het VU-orkest. Met het VU-orkest heeft hij grote projecten mogen doen, zoals het spelen van Puccini’s La Boheme in Koninklijk Theater Carré met de Nederlandse Reisopera, en het spelen van Mahlers Symfonie nr. 2 in het Concertgebouw van Amsterdam met het Nederlands Concertkoor. In 2024 speelde hij nogmaals met het VU-orkest in een vol Concertgebouw, ditmaal als solo-violist tijdens een opvoering van Strauss' Ein Heldenleben.

 

Lucien heeft onder anderen masterclasses gevolgd bij Liza Ferschtman, Lorenzo Gatto, Nobuko Imai, het Delta Piano Trio, Dr. Ayke Agus (ex-assistente van Jascha Heifetz) en meer. Ook kreeg hij in 2021 een gezamenlijke masterclass van jazzpianist Rembrandt Frerichs en zijn trio tijdens het Oranjewoud festival dat in een documentaire werd uitgezonden namens Podium Klassiek. Verder behaalde Lucien bij diverse concoursen de finaleplek en won hij in 2019 bij het Prinses Christina Concours een 1e prijs, publieksprijs, laureatenprijs, en de Gaudeamus Muziekweek prijs. Hij heeft meerdere malen mogen soleren met orkesten, en werkte daarbij met dirigenten Dominic Seldis en Jules van Hessen.

 

Een belangrijk aspect van musiceren voor Lucien, is het promoten van bijzondere componisten die in zijn ogen meer aandacht verdienen. Zo heeft hij zich ingezet voor de promotie en het uitvoeren van een aantal Nederlandse componisten, waaronder Matthijs Vermeulen, Willem Pijper en Hans Henkemans, waarvan de laatste twee hij een aantal premières mocht spelen. Ook heeft hij opnames gemaakt onder het Donemus label.

 

Naast vioolspelen is compositie voor hem sinds het begin van zijn muziekstudie een belangrijke bezigheid geweest. Als hobby componeerde hij op jonge leeftijd kamer- en orkestmuziek, maar reeds is het een serieuze bezigheid. Hij voert graag zijn eigen solo-viool werken uit, en heeft in 2023 een strijkoctet gecomponeerd dat meerdere keren in Nederland werd uitgevoerd door het Amsterdam Doktet, waarvan de première in de Willem II Toonzaal in Den Bosch

 

Lucien speelt op een viool van Carlo Antonio Testore, circa 1740, Milaan. In bruikleen van het Conservatorium van Amsterdam.

 

Foto: Reinout Bos