Voor Lucien is kamermuziek en orkestspel zeer belangrijk. Hij is actief als violist bij het Otilka Quartet en als concertmeester bij het VU-orkest. Ook speelt hij dikwijls met andere samenstellingen. Lees verder voor meer informatie.

 

Otilka Quartet

 

''Het Otilka Quartet, een dynamisch en internationaal ensemble van vier nieuwsgierige muzikanten, is ontstaan uit een gedeelde passie voor klassieke muziek en de wil om de grenzen van traditioneel strijkkwartetspel te verleggen. Naast het spelen van het standaardrepertoire, experimenteert het kwartet met; het spelen van werken van minder bekende componisten, de kunst van het arrangeren en het fuseren van muziekstijlen, zoals onder andere jazz, tango en moderne muziek.

Opgericht in september 2020 aan het prestigieuze Conservatorium van Amsterdam, in Nederland, heeft dit strijkkwartet zich snel gevestigd als een veelbelovend ensemble in de wereld van de kamermuziek. Het Otilka Quartet bestaat uit vier getalenteerde musici: Iris van Nuland, Lucien Renette, Francisca Galante en Job Huiskamp.

 

Het optreden van het Otilka Quartet op de Nederlandse televisie in het populaire programma “Podium Klassiek” en hun meerdere uitzendingen op de nationale radio “NPO Klassiek”, heeft het publiek geboeid en hen erkenning opgeleverd.

De reis van dit kwartet begon onder de begeleiding van bekende musici, waaronder; Dmitri Ferschtman, Peter Brunt en Ed Spanjaard. Zij speelden een rol bij het vormgeven van hun artistieke identiteit door het geven van de juiste tools.

Een belangrijk moment in hun carrière kwam in april, toen het Otilka Quartet de kans kreeg om het Tweede Strijkkwartet van Hans Henkemans in première te brengen, een compositie die meer dan 90 jaar verborgen en onbekend was gebleven. Tot op heden blijft het Otilka Quartet het enige strijkkwartet dat dit opmerkelijke stuk in hun repertoire heeft.
Met als basis Nederland, blijft het Otilka Quartet het publiek interesseren door hun frisse kijk op de muziekwereld.''

 


VU-orkest

 

''Het VU-Orkest is van oorsprong het studentenorkest van de Vrije Universiteit Amsterdam, maar sinds 2014 een zelfstandige vereniging. Het orkest werd in 1962 opgericht door Berthe Smit en stond vanaf het begin onder leiding van dirigent Otto Klap. In 1975 nam Daan Admiraal het stokje over. Hij dirigeerde het orkest tot aan zijn overlijden in 2018. Vanaf 2021 staat het VU-Orkest onder leiding van Arjan Tien. Wat begon als een klein kamerorkestje, groeide in de afgelopen zestig jaar uit tot een groot symfonieorkest. In Nederland is het VU-Orkest dankzij de enorme inzet van haar leden en dirigent één van de grootste en meest baanbrekende studentenorkesten.

 

Naast de eigen programmering begeleidt het VU-Orkest vaak koren en solisten. In het verleden begeleidde het orkest onder anderen Janine Jansen, Isabelle van Keulen, Ivo Janssen, Quirine Viersen en Pieter Wispelwey. Tegenwoordig werkt het orkest jaarlijks samen met de Nederlandse Reisopera aan de Meezing-Messiah in Carré. Ook met ons 60-jarig lustrum gaan bij bijzondere samenwerkingen aan. In samenwerking met de Nederlandse Reisopera en ArtEZ Arnhem voert het VU-Orkest voor het eerst in zijn geschiedenis een opera uit, namelijk La Bohème van Giacomo Puccini.

Naast de concertreeksen in Nederland geeft het VU-Orkest jaarlijks concerten in het buitenland tijdens de zomertournee. De afgelopen jaren zijn onder andere Italië, Duitsland, Frankrijk, Bulgarije, Engeland, Servië en Estland bezocht. Daarnaast is het orkest tijdens het lustrumjaar, in de zomer van 2012, op tournee geweest naar Rusland. Zowel in Sint-Petersburg als in Moskou trok het orkest veel publiek en waren de reacties op de concerten enthousiast en zeer lovend. Precies om deze reden is het VU-Orkest in 2014 na Estland wederom afgereisd naar Sint-Petersburg om daar nòg een keer een concert te geven op het Hermitage Festival. Na een periode van stilstand na de coronacrisis is het orkest  in de zomer van 2022 weer op een bijzondere tournee naar Bologna, Como en Milaan gegaan.''